Figi i ich właściwości zdrowotne

Joanna Dauksza 05.10.2020

Figi są owocem drzewa figowego należącego do rodziny morwy (Moraceae). Pochodzą z Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego i były tak wysoko cenione przez Greków, że kiedyś stworzono przepisy, które zapobiegały ich eksportowi. Sezon na nie w Polsce zaczyna się w połowie września i trwa do końca października. Owoce te mają słodki smak, miękką i ciągnącą się konsystencję z lekko chrupiącymi, jadalnymi nasionami. Świeże figi są delikatne i nietrwałe, dlatego często są suszone, aby je zakonserwować. Daje to słodkie suszone owoce, którymi można się delektować przez cały rok. Istnieje wiele odmian fig, z których wszystkie różnią się bardzo kolorem i teksturą. Ich wyjątkową cechą jest mały otwór przypominający pączek zwany ostiolą u góry, który pomaga owocowi rozwijać się. Ich naturalna słodycz sprawiła, że ​​przed czasami rafinowanych cukrów były często używane jako słodzik.

Figi – wartości odżywcze

Figi są bogate w naturalne cukry, minerały i rozpuszczalny błonnik. Zawierają potas, wapń, magnez, żelazo i miedź. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy witamin A i K, które przyczyniają się do zdrowia i dobrego samopoczucia. Wielu z nas spożywa zbyt dużo sodu (soli), znajdującego się w przetworzonej żywności. Wysokie spożycie sodu może prowadzić do niedoborów potasu, a ta nierównowaga między dwoma minerałami może prowadzić do nadciśnienia. Dieta bogata w owoce i warzywa – w tym świeże figi, naturalnie zwiększa poziom potasu i dlatego jest polecana do obniżania ciśnienia krwi.

Figi -naturalnie bogate w błonnik pokarmowy – są polecane dla osób na dietach redukcyjnych, gdyż zwiększona podaż błonnika w diecie pomaga nasycić się na dłużej.  Owoce te zawierają również prebiotyki, które wspierają występujące w jelitach „dobre bakterie” , poprawiając zdrowie układu pokarmowego. Badanie przeprowadzone na 150 osobach z zespołem jelita drażliwego z zaparciami (IBS-C) wykazało, że osoby, które spożywały około 4 suszonych fig (45 gramów) dwa razy dziennie, doświadczyły znacznego zmniejszenia objawów – w tym bólu, wzdęć i zaparć – w porównaniu z grupą kontrolną.

Figi mogą mieć korzystny wpływ na skórę, szczególnie u osób z alergicznym zapaleniem skóry lub suchą, swędzącą skórą w wyniku alergii. W jednym badaniu z udziałem 45 dzieci z zapaleniem skóry stwierdzono, że krem ​​z ekstraktu z suszonych owoców figi stosowany dwa razy dziennie przez 2 tygodnie był skuteczniejszy w leczeniu objawów zapalenia skóry niż krem ​​z hydrokortyzonem – standardowa kuracja.

Figi – jakie kupować? Jak przechowywać?

Figi szybko się psują, są delikatne i zwykle najlepiej je spożyć w ciągu jednego do dwóch dni od zakupu. Wybierając figi, wybieraj te, które są pulchne i delikatne, mają bogaty, głęboki kolor i nie są „posiniaczone.” Dojrzałe figi mają słodki zapach. Po przyniesieniu do domu dojrzałych fig nie należy myć, dopóki nie będą gotowe do spożycia. Należy je przechowywać w lodówce przez około dwa dni. Jeśli figi nie są jeszcze dojrzałe, przechowuj je w temperaturze pokojowej, aby dojrzały. Suszone figi zachowają trwałość znacznie dłużej. Kupując suszone figi, chcesz mieć pewność, że są wolne od pleśni i są miękkie. Suszone figi można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Figi można spożywać obrane lub nieobrane, w zależności od grubości skóry i osobistych preferencji. Ponieważ wnętrze dojrzałych fig jest raczej miękkie i lepkie, mogą być trudne do posiekania.

 

Literatura:

  • Hannah D.Holscher; Dietary Fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota; Gut microbes; 2017 Mar 4;8(2):172-184
  • Mark L.Dreher; Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects; Nutrients; 2018 Nov 28;10(12):1833
  • Mawa S.,Husain K., Jantan I.;Ficus carica L.: Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities; Ecam; 2013;2013:974256
  • Pourmasoumi M., Ghiasvand R., Darvishi L., Hadi A., Bahreini N., Keshavarzpour Z.; Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial; Explore (NY);  May-Jun 2019;15(3):198-205
  • Abbasi S. et.al.; A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial; Complementary therapies in medicine; 2017 Dec;35:85-91


Dodaj komentarz