Kawa przed śniadaniem a jej wpływ na metabolizm glukozy

Michał Andrulewicz 22.10.2020

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Dla jednych jest to kwestia porannej rutyny, zaś dla innych sposób na przestawienie się z trybu zombie w stan względnego pobudzenia. Najnowsze badanie sugeruje jednak, że ratowanie się kawą po słabo przespanej nocy może nie być najlepszym pomysłem, przynajmniej w kontekście wpływu na poranną kontrolę glikemii…

Picie kawy przed śniadaniem a kontrola glikemii – badanie [1]

Do randomizowanego badania krzyżowego włączono 29 osób dorosłych (średni wiek: 29 lat; BMI: 24,4 kg/m2). W eksperymencie oceniano jak zaburzenie snu w nocy oraz poranna kawa wpłyną na parametry gospodarki glikemicznej. W tym celu badanych poddano 3 różnym interwencjom: 1) niezakłócony sen + wypicie roztworu 75 g glukozy rano (OGTT) 2) zakłócony sen (uczestników budzono co godzinę na 5 minut) + OGTT 3) zakłócony sen (uczestników budzono co godzinę na 5 minut) + wypicie mocnej kawy rano po przebudzeniu + OGTT 30 minut od wypicia kawy.

Głównymi parametrami monitorowanymi u badanych były stężenia glukozy i insuliny w osoczu w odpowiedzi na OGTT. Określono również wariant genu CYP1A2, który determinuje zdolność organizmu do metabolizmu kofeiny.

 Wyniki

1 noc zakłóconego snu nie miała wpływu na wrażliwość insulinową ani tolerancję glukozy dnia następnego w porównaniu do normalnie przespanej nocy. Jednak całkowicie inne efekty następowały w interwencji 3, gdzie po słabo przespanej nocy uczestnicy pili mocną kawę (~300 mg kofeiny), a dopiero później następowało obciążenie glukozą (OGTT).

Szczytowe stężenia glukozy i insuliny po OGTT wynosiły odpowiednio: 1) w grupie kontrolnej – 8,2 mmol/l i 265 pmol/l 2) w grupie zakłóconego snu – 8,23 mmol/l i 235 pmol/l 3) w grupie zakłóconego snu + kawy – 8,66 mmol/l i 310 pmol/l

Przyrost glukozy po OGTT (iAUC) w przypadku słabo przespanej nocy i spożycia kawy był o ~50% większy w porównaniu z samą defragmentacją snu. Nie odnotowano różnic w zależności od posiadanego genotypu CYP1A2.

Wnioski

Powyższe wyniki wyraźnie wskazują, że picie mocnej kawy po słabo przespanej nocy i przed spożyciem posiłku bogatego w węglowodany (w tym przypadku obciążenia glukozą) może znacząco pogarszać tolerancję glukozy. Ma to o tyle istotne implikacje, że to właśnie w przypadku zarwania nocy ludzie szczególnie ochoczo ratują się mocną kawą chwilę po wstaniu z łóżka.

Naukowcy spekulują, że obserwowany negatywny wpływ kawy na metabolizm glukozy może być wynikiem kilku czynników związanych z działaniem biologicznym kofeiny: blokowania receptorów adenozynowych, nasilonej lipolizy oraz zwiększonego uwalnianie adrenaliny i kortyzolu. Poprzez powyższe mechanizmy kofeina może zmniejszać wychwyt glukozy przez mięśnie szkieletowe i pogarszać insulinowrażliwość tkankową.

 

[1] Smith H.A., Hengist A., Thomas J., Walhin J-P.: Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee. British Journal of Nutrition 2020, 124(10): 1114-1120.



Dodaj komentarz