Starzenie się a ograniczenie kalorii – badanie
Starzenie się jest głównym czynnikiem ryzyka rozwinięcia się wielu chorób m.in. cukrzycy, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. W najnowszym badaniu naukowców z Chin i USA opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie naukowym ,,Cell” wykazano, że ograniczenie kalorii w modelu zwierzęcym jest jedną z najskuteczniejszych interwencji przeciwdziałającym chorobom związanym z wiekiem. Chociaż korzyści płynące ze zmniejszania ilości pożywienia w diecie są od dawna znane to nowe wyniki pokazują dokładnie w jaki sposób na poziomie komórkowym to się odbywa.
Badacze porównywali 2 grupy szczurów, w pierwszej zwierzęta jadły o 30 procent mniej kalorii niż w grupie drugiej. Szczury objęte badaniem były w wieku od 18 – 27 miesięcy co w przełożeniu na ludzi jest równoznaczne z wiekiem 50 – 70 lat. Naukowcy przyjrzeli się tkankom całego organizmu u 56 szczurów i porównywali skład komórek zarówno u młodych jak i starszych zwierząt w obu grupach. Zaobserwowano, że wiele zmian naturalnie postępujących wraz z wiekiem u szczurów na normalnej diecie nie wystąpiło w grupie o obniżonej ilości kalorii. Autorzy eksperymentu na szczurach sugerują, że wzrost odpowiedzi zapalnej podczas starzenia się może być systematycznie tłumiony poprzez ograniczenie ilości kalorii w diecie.
Co się dzieje kiedy jemy mniej?
Zmniejszenie ilości kalorii w diecie wpływa na poprawę funkcjonowania narządów i zwiększenie odporności na stres. Efektywniej swoje funkcje sprawują wówczas mitochondria oraz komórki macierzyste, naprawiane jest DNA oraz częściej dochodzi do tzw. autofagii czyli procesu trawienia przez komórkę swoich własnych, uszkodzonych lub obumarłych elementów – można to określić jako sprzątanie komórki z jednoczesnym recyklingiem. Wszystkie z tych procesów są korzystne dla naszego zdrowia i mają ogromne znaczenie w kontekście wydłużenia życia.
Bibliografia:
- Belmonte J.C.S., Ma S., Sun S. i inni, Caloric Restriction Reprograms the Single-Cell Transcriptional Landscape od Rattus Norvegicus Aging. Cell, 2020
- Speakman J, Mitchell S. Caloric restriction. Mol Aspects Med. 2011;32(3):159-221.