Zawodnicy sportów walki są klasyfikowani według masy ciała i startują w ściśle określonych kategoriach wagowych. Przeciwnicy są więc zbliżeni do...
Gospodarka hormonalna kobiet cieszy się bardzo dużą popularnością, ale jednocześnie niejednokrotnie budzi sporo obaw w zakresie prowadzenia dietetyczno-treningowego kobiet. Wynika...
Moczenie orzechów jest popularną praktyką, którą wykorzystuje się w celu poprawy tolerancji żołądkowo-jelitowej oraz zwiększenia biodostępności składników odżywczych zawartych w...
Nie, to nie jest żart. W badaniu przeprowadzonym przez zespół naukowców kierowany przez dr Filipa Larsena okazało się, że wysokie...
Sok z buraka w ostatnim czasie cieszy się dużym zainteresowaniem zawodników różnych dyscyplin sportowych jako środek mający wspomagać ich zdolności...
Ciąża jest stanem, w którym następuje wiele zmian w funkcjonowaniu organizmu kobiety. W tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie na wiele...
Kawa jest trzecim najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie, po wodzie i herbacie. Przygotowywana jest przez parzenie palonych ziaren kawy; najczęściej...
Bób to roślina strączkowa uprawiana powszechnie w wielu ogrodach. Sezon jego zbiorów zaczyna się z końcem czerwca, a kończy w...
Niedawno opublikowane badanie w internetowym wydaniu Neurology wykazało, że przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko...
Życie na obszarach o wysokim zanieczyszczeniu powietrza może mieć poważne skutki dla zdrowia. Za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka uznaje się...
Tkanka tłuszczowa kojarzy się głównie z magazynem energii. Warto, jednak wiedzieć, że pełni także funkcje ochronne oraz jest istotnym narządem...
Zastosowanie postów przerywanych (IF, intermittent fasting) jako sposobu redukcji masy ciała ciągle zyskuje na popularności. Metodzie tej często przypisuje się...