Owies uznaje się nierzadko za produkt przeciwwskazany dla osób wymagających stosowania diety bezglutenowej. Argumenty, które mają przemawiać za jego eliminacją...
Kapary cierniste to roślina, z której wyrastają owoce będące znanym na świecie dodatkiem do pożywienia, przybierające formę zielonej, wielonasiennej jagody...
Związek między stanem psychoemocjonalnym a funkcją przewodu pokarmowego jest bardzo złożony i ciągle poznawany. Wbrew początkowym założeniom, iż zachowania, emocje...
Tarczyca – funkcjonowanie Tarczyca to niewielki narząd położony u podstawy szyi, który przylega do tchawicy. Składa się z dwóch płatów,...
Pięć gramów dziennie, czyli ilość odpowiadająca jednej łyżeczce – jest to maksymalna ilość soli, którą dorośli powinni spożywać zgodnie z...
Urazy, kontuzje i przeciążenia są nieodłącznym elementem kariery zawodowej wielu zawodników. Niosą za sobą wiele negatywnych konsekwencji, zarówno na tle...
Uważa się, że związek między otyłością a chorobami układu mięśniowo-szkieletowego jest złożony i obejmuje udział biomechanicznych,, dietetycznych, genetycznych, zapalnych i...
Odsetek osób otyłych drastycznie wzrasta na całym świecie. Istnieją przesłanki, iż czas spożywanych posiłków (ich pomijanie w pierwszej części dnia...
Borówka wysoka po raz pierwszy została wyhodowana na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych, stąd przylgnęła do niej nazwa borówki...
Szwajcarska Piramida Żywienia dla sportowców została opracowana przez Swiss Society for Nutrition (Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe) i na tę chwilę jest...
Wytyczne dietetyczne na całym świecie zalecają zwiększone spożycie owoców i warzyw, jako dobre źródła błonnika pokarmowego oraz niezbędnych składników odżywczych,...
W ostatnim czasie zauważyć można wzrost zainteresowania napojami alkoholowymi wśród sportowców, zwłaszcza określonej grupy dyscyplin (sporty zespołowe). Spożywanie alkoholu przez...